0

6.01.2018

Ayakkabı Nasıl Temizlenir ?



Ayakkabı temizliÄŸi ve bakımı, ayakkabılarınızın kullanım ömrünü uzatabilmeniz için üzerinde durmanız gereken bir konu. Ayakkabıcılık kariyerimin kısa bir döneminde, ayakkabılara paketlenmeden önce son dokunuÅŸlarının yapıldığı “finisaj” bölümünde zaman geçirdiÄŸimden, hangi deri çeÅŸidinin nasıl temizlenmesi gerektiÄŸini sizlerle paylaÅŸmak istedim. Öncelikle her deri çeÅŸidinin birbirinden farklı ÅŸekilde temizlendiÄŸini aklınızdan çıkarmayın. Yani süet ayakkabılarınızın üzerine sabunlu bezle saldırmanız 10 dakika sonra çöpe atacağınız anlamına gelir. Kısacası deri, nubuk veya süet ayakkabılarınızı temizlemeden önce bu yazıyı iyi okuyun!

Standart Deri Ayakkabılar Nasıl Temizlenir?

Standart deri ayakkabıların temizliÄŸi diÄŸerlerine göre daha kolaydır. Suya diÄŸer dış etkenlerden daha az etkilenirler. Yukarıdaki fotoÄŸrafta, dedemin favori kalıplarından olan 17001 kodlu, alkol ile rengi açılmış antik deriden yapılmış bir ayakkabı görüyorsunuz. Sizin standart deri olarak gördüÄŸünüz derilerin pek çok çeÅŸidi var aslında. Floater, vidala ve yukarıdaki gibi antik sadece birkaç tanesi. Bu tarz derilerden yapılmış olan ayakkabıları temizlerken fazla kimyasal ürün kullanamamaya özen gösterin. Önce ayakkabılarınızı iyice fırçalayın, daha sonra çok çok az kalıp sabun sürdüÄŸünüz ve ılık suyla ıslattığınız bezinizle fazla hırpalamadan silin. Ayakkabılarınızı sakın güneÅŸte kurutmayın, kuru bir bezle durulayın. EÄŸer deriyi beslemek isterseniz deri sütü-kremi gibi bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Rugan ve açma ismini verdiÄŸimiz onun bir tık mat olan versiyonu olan deriler ise çatlama yapabilirler. Rugan ve açma derileri vazelin veya yine deri sütü ile ovarak kırılmalarını önleyebilirsiniz.

 

Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Nubuk ayakkabılar, suyu asla sevmezler. Bu yüzden kışlık modellerde fazla kullanmayız. NubuÄŸu, kısaca süetin tüysüzü olarak tanımlayabilirim. Yukarıdaki fotoÄŸrafta, bal mumu yedirilmiÅŸ finisaj fırçasıyla yakılmış bir Nubuk ayakkabı görüyorsunuz. Bu deriye yakma nubuk adını veriyoruz. Yakma nubuk ayakkabılar, iÅŸlem görmemiÅŸ nubuÄŸa göre suya daha dayanıklı olduÄŸu için kışlık ayakkabı seçerken tercih edilebilir. NubuÄŸun bakımı diÄŸer derilerden daha zordur. Bırakın ıslak bezi, kuru bez bile sürülmez. Üzeri çamur falan olursa, kauçuk nubuk fırçası ile fırçalanmalıdır. Ayakkabılarınızı fırçaladıktan sonra nubuk spreyi ile yumuÅŸalarını saÄŸlayın ve sonra nubuk silgisiyle fazla bastırmadan silin. EÄŸer fazla kirli deÄŸilse sadece nubuk silgisi kullanın, nubuk ayakkabılar bu özel nubuk zamazingolarıyla iÅŸlem gördükçe o kadifemsi dokusunu yitirir. Narin ve masraflı ayakkabıdır yani. En son fotoÄŸrafta yer alan roklar, benim favori ayakkabılarım, onlarda nubuk.

 

Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

 Süet ayakkabılarda nubuk gibi suya gelmez. Ama bir kademe daha dayanıklıdırlar. Yukarıda keçi derisinden yapılmış yazlık bir “MONK” modeli görüyorsunuz. Bu tokalı modellere monk adını veriyoruz. Süet ayakkabılarınızı temizlerken, eÄŸer çamur olduysa iyice kurumalarını bekleyin, daha sonra süet fırçasıyla iyice fırçalayın. Süetin sudan etkilenmemesi için su geçirmez süet spreyide kullanabilirsiniz. Süet ayakkabıların bir diÄŸer baÅŸ belası ise tüylenmedir. Süet ayakkabılarınızı kullandıkça ve temizledikçe tüylenme yapacaktır. Tüylenme yapan süet ayakkabılarınızı çakmakla yakarak tüylerinden kurtulabilirsiniz.